Treci la cuprins
Conectare
Limba paginii ro / RO
Limba paginii

Portalul de locuri de muncă MANUVIA este împărțit în regiuni separate în funcție de piața muncii. În același timp, aveți opțiunea de a traduce informațiile în limba dorită.

Română
România

7 idei despre cum să faci o impresie bună în timpul interviului telefonic

Pagina principală
Fundal ilustrație
7 idei despre cum să faci o impresie bună în timpul interviului telefonic

Cu siguranță cunoașteți acest scenariu. Ați trimis nenumărate CV-uri și în sfârșit ați fost sunat de acea persoană importantă din departamentul de resurse umane.
În loc să vă invite la un interviu, începe să vă pună întrebări. Știți ce înseamnă primul ”interviu” telefonic?

Obișnuiește să fie un apel neobișnuit

Prescreening-ul telefonic, cum este denumită această activitate, are mai multe funcții. Verifică abilitățile verbale și lingvistice pe cale telefonică, înainte de întâlnirea personală. Analizează, de asemenea, motivația reală a solicitantului. În timpul acestui telefon neobișnuit, un recrutor cu experiență știe să constate dacă solicitantul este potrivit pentru o anumită poziție, sau nu. Pentru a vă familiariza cu perspectiva recrutorului și pentru a vă pregăti pentru ceea ce vă așteaptă, am intervievat câțiva recrutori cu experiență.

Cunoașterea reciprocă

„Prima conversație telefonică cu candidatul simplifică întregul proces de recrutare, fiind o introducere inițială prin care se pot obține informații cu privire la locul de unde provine solicitantul și la posibilitatea acestuia de a se prezenta la sediu. Este vorba de o cunoaștere reciprocă. Solicitantul află câte ceva despre agenție și despre poziția de lucru, iar eu aflu câteva informații despre el. Pe baza acestui screening am posibilitatea să decid ce facem în continuare cu acest participant. Dacă merge mai departe, sau nu. Eventual, îi putem oferi o altă poziție mai potrivită. Și asta se întâmplă uneori”, ne relatează specialistul HR Dana Bandrejova. Pe scurt, îl definește ca fiind „un prim contact care facilitează întregul proces de recrutare”.

Mai ales experiența anterioară

„Dacă mă sună un solicitant fără a trimite CV-ul, la început mă informez în legătură cu vârsta, pentru că mai multe proiecte implică criterii de vârstă. Apoi mă informez dacă este angajat sau nu pentru că în cazul mai multor posturi este necesară ocuparea imediată a acestora”, adaugă Bandrejova. Un capitol aparte îl reprezintă experiența solicitantului despre care recrutorii încearcă să obțină cât mai multe informații: responsabilitățile în cadrul pozițiilor anterioare, perioada în care a ocupat poziția respectivă sau în ce consta munca acestuia.

Nu vă dați bătuți

În cazul pozițiilor necalificate, experiența anterioară nu joacă un rol important. Este un avantaj dacă aveți dezvoltate abilitățile de muncă de bază dobândite în cadrul pozițiilor anterioare, dar acestea nu sunt obligatorii în cazul tuturor posturilor. Prin urmare, nu vă faceți probleme dacă CV-ul dvs. nu este supraîncărcat. Nu disperați. Recrutorul v-a contactat și aceasta înseamnă că aveți o șansă. Deci, încercați să beneficiați de ea.

În cazul posturilor care necesită calificare, experiența anterioară poate să joace un rol important, dar nici în acest caz CV-ul dvs. nu trebuie să conțină două pagini de experiență. Cu toate acestea este bine să aveți o anumită experiență în domeniul de care sunteți interesat.